FI  |  SV  |  EN
Area photo

Onko sinulla kysyttävää?

Olemme keränneet kaikki usein kysytyt kysymykset tälle sivulle, jotta löydät nopeasti vastauksen yleisiin palvelua, tilaamista ja tuloksia koskeviin kysymyksiin.

Etkö löydä etsimääsi vastausta? Ota yhteyttä.

Usein kysyttyä

Kyllä on! YTHS tarjoaa testin ilmaiseksi.

Palvelu on tarkoitettu YTHS:n asiakkaille. Katso tästä, kuka saa käyttää YTHS:n palveluja. Huomioithan, että tilataksesi palvelun YTHS:n terveydenhoitomaksusi tulee olla maksettu ja että maksutiedon välittyminen YTHS:lle voi kestää parikin vuorokautta.

Näytteenottovälineet lähetetään sinulle valkoisessa kirjekuoressa, josta ei voi tunnistaa mistä olet paketin tilannut tai mitä se sisältää.

Käytämme samaa analyysimenetelmää kuin lääkärillä käydessäsi, joten testin luotettavuus on täysin vastaava. Ainoa ero on, että näyte otetaan kotona eikä terveyskeskuksessa. Näytteet analysoidaan SYNLABin suomalaisessa akkreditoidussa laboratoriossa.

Testi

Testi on tarkoitettu klamydiaa aiheuttavan Chlamydia trachomatis ja tippuria aiheuttavan Neisseria gonorrhoeae –bakteerien aiheuttamien infektioiden havaitsemiseen. Näytteenä on käyttöohjeen mukaan otettu virtsanäyte, joka lähetetään laboratorioon huolellisesti suljetussa Aptima Urine Specimen -putkessa. Naisilla suositeltava näyte on käyttöohjeen mukaan otettu tikkunäyte emättimen limakalvolta. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 vrk, mutta luotettavin tulos saadaan mahdollisimman tuoreesta näytteestä. Tikkunäytteet suositellaan lähetettäväksi mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Näytteen pakastuminen ei häiritse tutkimusta. Menetelmänä testissä käytetään ribosomaalisen RNA:n osoitusta transkriptiovälitteisellä monistuksella (Transcription Mediated Amplification, TMA). Menetelmä on akkreditoitu testaamisen suorittavassa laboratoriossa (standardit SFS-EN ISO 15189 ja SFS-EN ISO/IEC 17025).

Tulkinta

Klamydiatestin osalta positiivinen tulos on osoitus C. trachomatis -infektiosta. Testi osoittaa sekä elävän ja lisääntymiskykyisen klamydian että kolmen viikon sisällä menestyksellisesti hoidetun klamydian. Testin pysyessä positiivisena yli kolme viikkoa on yleensä kyseessä joko antibioottihoidon epäonnistuminen tai uusintainfektio. Tippuritestin osalta positiivinen tulos on osoitus N. gonorrhoeae -infektiosta. Positiiviset tulokset vastataan laboratoriossa tehdyn varmistusanalyysin jälkeen. N. gonorrhoeae -bakteerin antibioottiresistenssi on jatkuvasti yleistymässä. Tämän vuoksi nukleiinihappojen osoitustuloksen ollessa positiivinen on uuden näytteen ottaminen bakteeriviljelyä (-GcVi) varten suositeltavaa lääkeherkkyyksien selvittämiseksi.

Testi selvittää ainoastaan klamydia ja tippuritartunnan, eikä sillä valitettavasti voi poissulkea muita tauteja. Testillä ei myöskään voi tutkia peräaukossa, kurkussa, suussa tai silmässä olevaa klamydia ja/tai tippuritartuntaa.

Noin 2-5 päivää näytteen postittamisesta.

Klamydia ja tippuri ovat seksitauteja. Ne voivat tarttua suojaamattomassa seksissä sekä vagina-, anaali- että oraaliyhdynnässä. Kondomin käyttö koko yhdynnän ajan estää varsin tehokkaasti lähes kaikkien seksissä siirtyvien tautien tarttumista. Klamydia voi aiheuttaa naisilla sisäsynnytinten tulehduksen ja johtaa lapsettomuuteen, miehillä taas lisäkivestulehduksen.

Valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja löytyy vain testaamalla. Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa tai ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta tai emättimestä. Jos uuden seksisuhteen alettua alkaa jokin näistä oireista, on varsin helppoa epäillä aiheellisesti seksitautia. Usein tartunta saadaan kuitenkin joko oireettomana tai vähäoireisena pitkään jatkuneessa seksisuhteessa. Siten näytteiden ottaminen myös oireettomilta on järkevää. Jos seksikumppanilla on oireita, kannattaa testi tehdä molemmilta, koska toisella oireileva infektio voi toisella olla oireeton.

Kyllä, oireeton klamydia ja tippuri tarttuvat yhtä herkästi kuin oireita aiheuttava infektio.

Jos näytteessäsi havaitaan klamydia tai tippuri, sinun tulee ottaa yhteyttä omaan YTHS:n toimipisteeseesi tai hakeutua muuten vastaanotolle antibioottihoidon saamiseksi, oli sinulla oireita tai ei. Tulos siirtyy automaattisesti YTHS:n potilastietojärjestelmään, joten vastaanotolle tullessasi riittää, että kerrot Telelab-seksitautitestin olleen positiivinen; lääkäri voi vielä tarkistaa tuloksesi koneeltaan. Myös seksikumppanisi tulee tällöin testata ja hoitaa.

Klamydia- ja tippuritestin voi tehdä aikaisintaan viisi päivää suojaamattoman seksin jälkeen. Testaakotona.fi klamydia- ja tippuritesti otetaan virtsanäytteestä tai emättimestä, joten testi voi olla negatiivinen, vaikka sinulla olisi klamydia- ja/tai tippuritartunta oraali- tai anaaliseksistä. Jos epäilet oraali- tai anaalitartunnan mahdollisuutta tai jotain muuta sukupuolitautia suosittelemme, että hakeudut terveyskeskukseen seksitautitesteihin.